De grootste hengelsportspeciaalzaak van Nederland!
Geen producten gevonden...

Rig Time - Wintertips

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in karper
  • 5
Rig Time - Wintertips

Rig Time is een nieuw onderdeel van Fauna TV. In deze rubriek spenderen we met name aandacht aan het knopen van rigs, verschillende soorten aas en de meest uiteenlopende loodsystemen. In de eerste aflevering van Fauna TV Rig Time kijken we specifiek naar de wintervisserij en onderzoeken we het nut van het gebruik van een zogenaamde 'shot on the hook'.

Deze aassoorten doen het uitstekend tijdens de wintermaanden!
    

Benieuwd hoe de onderlijn uit het filmpje te knopen is? Deze producten heb je nodig:
PB PRODUCTS DOWNFORCE TUNGSTEN SHOT-ON THE HOOK BEADS KORDA DARK MATTER SUPER HEAVY BRAID HOOKLINK PB PRODUCTS DOWNFORCE TUNGSTEN PUTTY GAMAKATSU G-CARP SPECIALIST R
     


Zo knoop je de rig stap voor stap:
We beginnen de rig met het knopen van de hair. Dit doe je eenvoudig door een lus te maken en hier een doodnormale knoop in te leggen.

We beginnen de rig met het knopen van de hair. Dit doe je eenvoudig door een lus te maken en hier een doodnormale knoop in te leggen.


Vervolgens breng je het andere uiteinde van het hooklink materiaal door het oog van de haak. Zorg ervoor dat de het onderlijnmateriaal naar de haakpunt wijst! 
 


Vervolgens maak je een grote lus van de volledige lengte van het onderlijnmateriaal en leg je deze bovenop de achterkant van de haaksteel.
 


Pak het hooklink materiaal op deze manier vast en wikkel het zo strak mogelijk rond de haaksteel. Zorg ervoor dat bij de eerste wikkeling, de andere kant van de lijn niet verschuift!


Wanneer je zeker weet dat het andere uiteinde van het onderlijnmateriaal niet is verschoven, kun je aan de overige wikkelingen beginnen. Ga uit van ongeveer 7 wikkelingen.
 


Aangezien je beide handen nodig hebt om de lijn strak te houden, klem je vervolgens het uiteinde van het onderlijnmateriaal tussen je tanden en trek je de volledige lus door de wikkelingen.
 


Zoals je ziet resulteert al dit gepriegel in een schitterende, platte knoop. Dit in tegenstelling tot de veel gebruikte ‘knotless knot’, die aan de buitenzijde rond de haaksteel loopt.
 


Ook nu is het van belang om de lijn door het oog, richting de haakpunt terug te duwen. Dit verbetert het zogenaamde ‘prikeffect’ van de onderlijn.
 


Vervolgens knip je een stukje shrink tube af en schuif je dit over de haak. Je kunt voor het gemak eventueel ook kiezen voor een kant-en-klare line aligner.
 

Nu wordt ook de waarde van de platte knoop duidelijk. Het dunne stukje krimpkous glijdt moeiteloos over de haaksteel en de knoop.
 


Afhankelijk van de loodmontage knoop je een wartel aan de lijn, of leg je zoals hier een dubbele lusknoop. Laatst genoemde wordt veel gebruikt in combinatie met een quick link systeem.
 


Vervolgens knip je ook deze knoop netjes bij. Nette onderlijnen zijn namelijk niet alleen mooier, maar ook nog eens minder vatbaar voor vuil.
 


Om de onderlijn beter te laten draaien en prikken, brengen we vervolgens een stukje hook silicone op de hair. Voor het rijgen van dit dunnen slangetje kun je het best een splicing needle gebruiken.
 


Prik vervolgens het stukje hook silicone met hair en al over de haak. Pas op dat je niet per ongeluk de hair verkeerdom bevestigt! Zo moet hij eruit komen te zien.
 


Tot slot verhitten we het stukje shrink tube met wat stoom en buigen we de lijn iets richting de haakpunt.
 


Het resultaat ziet er vervolgens zo uit! Veel succes!
 

Reacties

  1. Johnny Johnny

    Ik nu onder lijntjes maken bedankt voor de uit leg Mvg Johnny kruys uit 'SGRAVENHAGEN

  2. Rémon Rémon

    Leuk om dit zo te zien in een filmpje, waarbij de uitleg van het waarom van de grootste waarde is. De detail foto's eronder helpen je uiteindelijk om het zelf te doen. ik zou wel adviseren om een microfoon op je shirt te monteren, nu is er erg veel ruis hoorbaar. Met vriendelijke groet, Rémon

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »