Toplood
Toplood is een type vislood dat vooral wordt gebruikt bij het karpervissen. Dit lood helpt om uw karperlijn naar de bodem te krijgen en daar te houden. Of u een toplood nodig hebt bij het karpervissen verschilt per situatie. Op deze pagina vindt u ons aanbod van toplood. Verder leest u op welke momenten u echt een toplood nodig heeft en hoe u deze aan de lijn bevestigt.

Hoe werkt toplood?
Toplood is een handig hulpmiddel om de lijn over de bodem van het water te laten lopen. U zet het toplood op de lijn nadat u deze heeft uitgeworpen. Na het uitwerpen, draait u de lijn niet strak, zoals u dat wellicht gewend bent. In plaats daarvan laat u deze zo veel mogelijk naar de bodem zinken. Trek daarna voorzichtig nog wat extra lijn van de spoel en leg de hengel neer. Vervolgens brengt u het toploodje op de lijn aan en laat u deze rustig langs de lijn het water in glijden. Vervolgens kunt u uw hengel in de hengelsteun plaatsen en draait u de lijn strak.

Wanneer toplood gebruiken bij het karpervissen?
Of het verstandig is om toplood te gebruiken, hangt af van de situatie. Wanneer u in stromend water vist, is het gebruik van een toplood een goede manier om te voorkomen dat de lijn wordt meegenomen met de stroming van het water. In wateren waar plezier- en scheepvaart voorbij komt, kunt u met dit lood voorkomen dat een boot er met uw lijn vandoor gaat. Toplood kan daarnaast helpen om te voorkomen dat schuwe karpers ervandoor gaan als ze tegen de lijn aanzwemmen. Daarnaast is het gebruik van toplood ook handig als u met meerdere karperhengels vist. Door toplood te gebruiken, voorkomt u dat de karper tijdens het drillen door de lijnen van de andere hengels heen zwemt, met alle gevolgen van dien.

Is toplood geschikt voor elke situatie?
Er zijn een aantal situaties waarbij het gebruik van toplood minder verstandig is. Zo is het af te raden om toplood toe te passen in wateren waar de bodem bedekt is met takken, keien of afval. De lijn kan dan namelijk snel vast komen te zitten of kapot schuren langs scherpe objecten. Het is daarom altijd belangrijk om te controleren of er geen rommel op de bodem ligt. Verder is het ook mogelijk dat het toplood verstrikt raakt in waterplanten op het moment dat deze over de lijn naar de bodem glijdt. Verder is het goed om te weten dat de beetregistratie wat minder duidelijk is bij het gebruik van toplood. Met name bij voorzichtige aanbeten is het lastiger om deze waar te nemen.

Toplood kopen
Als u op zoek bent naar toplood, bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres. In ons assortiment vindt u verschillende soorten toplood, waardoor u altijd wel het type toplood vindt dat aansluit op uw wensen. Wilt u graag meer weten over een specifiek soort toplood? Of heeft u aanvullende vragen over het gebruik van het toplood? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag op weg!