Reel
Wanneer u met kunstaas wilt vissen, kunt u kiezen uit een reel of werpmolen om de lijn mee binnen te halen. In de praktijk kiezen veel roofvissers voor het vissen met een reel. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van een reel? En welke soorten zijn er? De antwoorden op deze vragen leest u hieronder. Zo kunt u goed geïnformeerd de reel kopen die het best bij uw visserij past.

Wat is een reel?
Een reel is het onderdeel van de hengel waarmee u de lijn binnenhaalt. De reel bevindt zich bovenop de hengel, waardoor de vislijn over de hengel heen loopt. Een handige functie van de reel is het thumbrelease-systeem, waarmee u de reel eenvoudig met één hand in de werpstand zet. Het mechanisme om de slip in te stellen bevindt zich aan de zijkant van de reel. Daarnaast heeft de reel een remsysteem om te voorkomen dat de spoel na het uitwerpen sneller ronddraait dan er lijn wordt afgenomen.

Waarom vissen met een reel?
Vist u het liefst met zwaar kunstaas op roofvissen zoals snoek en meerval? Dan is een reel een zeer geschikt hulpmiddel om uw lijn binnen te halen. Een combinatie van een reel en een reel-hengel is ideaal voor het vissen met zwaar kunstaas. Dat komt omdat een reel meer krachten aankan dan de werpmolen. Net als bij een werpmolen staat u bij het gebruik van een reel rechtstreeks in contact met het kunstaas. Zo kunt u meer gevoel leggen in het tot leven brengen van het kunstaas bij het vissen met een jerkbaithengel. Verder is het met een reel mogelijk om heel precies het kunstaas uit te werpen. Dit is handig wanneer u met een dieptemeter een vis heeft gevonden en het aas exact op deze plek wilt uitwerpen.

Soorten reels
Niet elke reel is hetzelfde. Er zijn twee verschillende soorten te onderscheiden: een druppelreel en een ronde reel. Een druppelreel - ook wel bekend als baitcaster-reel of low-profile reel - is de meest gevoelige van deze twee reels. Dit maakt hem zeer geschikt is voor het werpend vissen. Veel druppelreels beschikken over een zogenaamd thumbrelease-systeem. Deze knop brengt de spoel met één druk in de werpstand. Hierdoor heeft u maar één hand nodig om de hengel werpklaar te maken en uit te werpen.
Een ronde reel dankt zijn naam aan zijn vorm en is aanzienlijk robuuster dan de druppelreel. Hierdoor is de ronde reel erg geschikt voor het slepend vissen of het werpend vissen met zwaar kunstaas. De ronde reel is soms uitgerust met een ratel die afgaat op het moment dat de lijn van de spoel afrolt. De ratel functioneert dus als verklikker bij een aanbeet.

Reel kopen
Wilt u een reel kopen? Bij Fauna Hengelsport vindt u een reel die perfect past bij uw manier van vissen. Heeft u nog vragen over de reel? Of zoekt u geschikte een hengel of lijn of bij uw reel? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!