Fishfinder kopen
Een fishfinder of dieptemeter is het ideale hulpmiddel voor vissers bij het vinden van de beste visstekken. Het zoeken naar en vinden van de beste visplekjes hoort daar zeker bij! Wilt u zeker weten dat u een goede visstek heeft gevonden voordat u uw hengel uitwerpt? Dan ontkomt u er bijna niet aan om een goede fishfinder te kopen. Een fishfinder gebruikt sonar-techniek om de bodem van het water in beeld te brengen. Op het scherm van de fishfinder ziet u hoe diep het water is en welke ‘obstakels’ zich in het water en op de bodem bevinden. Hierdoor ziet u precies waar waterplanten, takken, afval en vissen zitten en kunt u goed geïnformeerd uw hengel uitwerpen.

Welke fishfinders zijn er?
Er zijn verschillende soorten fishfinders. Een dieptemeter voor het vissen beschikt meestal over een kleurenscherm en nachtverlichting, zodat u ook tijdens de nachtelijke uurtjes goed kunt zien waar de geschubde vrienden zich bevinden. Een handige extra accessoire die sommige fishfinders hebben, is de GPS-functie. Hiermee kunt u de beste visstekjes als Waypoint opslaan, zodat u er later nog eens kunt genieten van een succesvolle vis-trip.

Wilt u een zo realistisch mogelijke weergave van de wereld onder het wateroppervlak? Ga dan op zoek naar fishfinders met een live-scope (ook wel live-scan genoemd), dual beam en/of down-scan imaging. De live-scope scant het water aan een stuk door, waardoor u een real-time weergave heeft van de situatie onder water. De dual-beam functie houdt in dat er steeds twee sonar-stralen naar de bodem worden gestuurd, in plaats van één. Hierdoor krijgt u een meer waarheidsgetrouw beeld van hoe de wereld er onder de waterspiegel uitziet. Down-scan imaging (DI of DSI) zorgt dat het scherm van de fishfinder een breder oppervlakte van de bodem laat zien.

Met een dieptemeter vissen
Sommige sportvissers vinden het heerlijk om puur op intuïtie een plek te kiezen en daar hun hengel uit te werpen. Andere vissers houden van wat meer zekerheid en claimen hun visstek pas als ze zeker zijn dat er ook iets interessants rondzwemt. Voor deze laatste categorie sportvissers is de fishfinder een onmisbaar hulpmiddel. Door een fishfinder te kopen, verzekeren zij zich van jarenlang visplezier. Een fishfinder kopen maakt het namelijk niet alleen mogelijk om te zien of er (grote) vissen in het water zitten. U kunt op het scherm van de fishfinder ook zien waar in het water zich obstakels bevinden. Zo ontwijkt u direct de plekken waar zich dichte begroeiing, een tak of een fietswrak bevindt. Dat scheelt weer gedoe met een lijn die eventueel vast komt te zitten. Bovendien werkt de fishfinder zowel in zoet- als zoutwater, waardoor u hem kunt gebruiken om te speuren naar zeevis, karper, roofvis en meerval.

Vis herkennen op de fishfinder
Het identificeren van de vissen op een fishfinder kan op twee manieren. Het is mogelijk om de locatie van vissen met vis-symbolen weer te geven of om het onderwaterleven in kaart te brengen met bogen. De meeste fishfinders beschikken over beide weergave-opties, waardoor u zelf kunt instellen welke weergave u wilt gebruiken. De weergave met de vis-symbolen is uiteraard het meest gebruiksvriendelijk. Een nadeel van de visualisatie met vis-symbolen is dat deze soms een vertekend beeld kan geven. Het kan namelijk voorkomen dat de software een ander object identificeert als vis. Een fishfinder met bogen vereist wat tijd en energie om de resultaten te analyseren. Het goede nieuws is dat u al doende leert om de bogen op het scherm goed te interpreteren, op basis van de positie in het water en de grootte van de bogen. Hierdoor is het mogelijk om met deze instelling een nauwkeurigere voorspelling te doen over wat zich onder het wateroppervlakte bevindt.

Vind de beste fishfinder voor u
Wat de beste fishfinder voor u is, hangt af van hoe vaak u de fishfinder gaat gebruiken, hoe u de fishfinder wilt inzetten en een aantal persoonlijke voorkeuren. Als u minder dan tien keer per jaar uw hengel uitwerpt, voldoen de meer eenvoudige fishfinders waarschijnlijk prima. Als u het wat professioneler wil aanpakken, is het verstandig om te kijken naar de fishfinders met meer en geavanceerdere functies. Daarnaast zijn er nog persoonlijke afwegingen, zoals gebruiksgemak, kleur en vorm. Waar u ook naar op zoek bent, in het ruime assortiment van Fauna Hengelsport vindt u altijd een fishfinder die voldoet aan uw wensen. Heeft u vragen over een specifieke fishfinder? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!