Vliegvis
Vliegvissen is een van de meest avontuurlijke vistechnieken. Met een eigen soort hengel, werptechniek en kunstaas is vliegvissen een categorie op zich. Bovendien kunt u met deze manier van vissen op veel verschillende vissoorten vissen. Op deze pagina vindt u alles wat u nodig heeft voor het vliegvissen en kunt u meer lezen over deze manier van vissen.

Hoe werkt vliegvissen?
Vliegvissen is gebaseerd op het werpen van een kunstmatige vlieg om de vis tot een aanbeet te verleiden. Anders dan bij traditioneel vissen, wordt de lijn bij vliegvissen op een specifieke manier uitgeworpen. De hengel wordt namelijk met een versnelling uitgeworpen: de visser trekt voor de uitworp een stuk lijn van de reel, houdt deze met een hand vast tijdens het uitwerpen en laat deze op het juiste moment los. Hierdoor ontstaat er een golfbeweging in de vislijn, waardoor de uitworp wordt verlengd.
De uitworp is niet het enige aspect waarbij het vliegvissen verschilt van andere manieren van vissen. Zo maken vissers bij het vliegvissen gebruik van zogeheten vliegen: opvallend kunstaas dat ter hoogte van het wateroppervlak of daaronder in beweging wordt gehouden. Door kleine rukjes aan de lijn te geven, creëert de visser de illusie van een insect of visje dat zich voortbeweegt. Door gebruik te maken van verschillende technieken, kan de vliegvisser de vis verleiden tot een aanbeet.

Vliegenhengels
Om de speciale werptechniek toe te passen die bij het vliegvissen hoort, is een vliegenhengel onmisbaar. Deze speciale hengels zijn specifiek ontworpen om de delicate werpacties mogelijk te maken die nodig zijn bij het vliegvissen. Vliegenhengels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, gewichten en hoeveelheid actie. Bij de keuze voor een hengel voor het vliegvissen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke vistechniek en de vissoort waar u op wilt vissen. Deze zaken hebben namelijk invloed op de benodigde lengte, het werpvermogen en de gevoeligheid van de hengel.

Vliegvisreel
De vliegvisreel speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de lijn tijdens het vliegvissen. Hoewel de reel minder actief wordt gebruikt dan bij andere vormen van hengelsport, is deze nog steeds van belang. Een hoogwaardige vliegvisreel zorgt voor een soepele lijnafgifte en een betrouwbare remafstelling, wat essentieel is bij het binnenhalen van een vechtende vis. Let bij het kiezen van een vliegvisreel op factoren zoals materiaal, gewicht en de capaciteit om de gewenste vliegenlijn en backing op te spoelen.

Vliegvissets
Als u net begint met vliegvissen, kan het handig zijn om een vliegvisset aan te schaffen. Een vliegvisset bevat een vliegenhengel, een bijpassende vliegvisreel en een vliegenlijn. Vliegvissets vormen een kosteneffectieve en gemakkelijke manier om te beginnen met vliegvissen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het selecteren en combineren van de juiste componenten. Zo kunt u snel aan de slag met het vliegvissen.

Vliegvismaterialen
Naast de vliegenhengels, vliegenreels en vlieglijnen zijn er nog tal van andere materialen en accessoires die helpen om het vliegvissen succesvol te laten verlopen. Denk daarbij aan de vliegen, bindmaterialen, schepnetten en bijbehorende kleding. Elk van deze producten speelt een specifieke rol bij het optimaliseren van uw vliegvis-uitrusting en techniek. Bedenk van tevoren welke vliegvis-accessoires u nodig heeft voor de vissoorten die u wilt vangen.

Gespecialiseerde vliegviswinkel
Bent u op zoek naar vismateriaal voor het vliegvissen? Dan bent u bij Fauna Hengelsport zeker aan het juiste adres. Het team van Fauna Hengelsport beschikt over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van vliegvissen, waardoor onze winkel ook wel bekendstaat als gespecialiseerde vliegvis-winkel. In ons uitgebreide assortiment vindt u vismateriaal van diverse topmerken die u helpen om tot de beste vliegviservaring te komen. Heeft u nog vragen over een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.