Beetmelders
Beetmelders zijn handige hulpmiddelen bij het (karper)vissen. Veel ervaren karpervissers zien het apparaat dan ook als een absolute must have wanneer ze hun tentje opzetten langs de waterkant. Maar wat zijn beetmelders precies en hoe werken ze? De antwoorden op deze en andere vragen leest u hieronder.

Wat is een beetmelder?
Een beetmelder is een apparaat dat u op de bankstick of rodpod schroeft en waar u vervolgens uw hengel oplegt. De naam ‘beetmelder’ vat eigenlijk al perfect samen wat beetmelders doen: ze geven de visser een seintje bij een aanbeet. Hierdoor hoeft u bij langere vis-sessies niet constant uw hengel in de gaten te houden. Beetmelders worden daarom vooral veel gebruikt bij het vissen op karper. Sommige sportvissers gebruiken de beetmelder echter ook voor het vissen op meerval of het doodaasvissen op snoek.

Hoe werken beetmelders?
Beetmelders beschikken vaak over een wieltje waar de vislijn overheen ligt. Wanneer een vis bijt en de lijn laat bewegen, gaat dit wieltje draaien. Zodra het wieltje begint te draaien, geeft de beetmelder een geluidssignaal. Het kan gebeuren dat de beetmelder onterecht afgaat door de wind wanneer het hard waait. Sommige beetmelders beschikken daarom over een functie om de gevoeligheid aan te passen en zo vals alarm te voorkomen.
Wilt u een beetmelder gebruiken? Dan is het belangrijk om de hengel met behulp van een bankstick of rodpod in een stabiele positie te zetten. Het is namelijk belangrijk dat de lijn soepel over het wieltje loopt. Wanneer dit niet het geval is, duurt het te lang voordat het wieltje begint te draaien en de beetmelder een signaal afgeeft. De beste positie voor de beetmelder op de hengel is tussen de molen en het startoog van de hengel.

Wat voor soort beetmelders zijn er?
Bij het aanschaffen van een nieuwe beetmelder is het belangrijk om goed te bedenken naar wat voor soort beetmelder u op zoek bent. Er zijn vele merken beetmelders en per merk zijn er ook diverse beetmelders met elk hun eigen eigenschappen. Een van de zaken om op te letten bij het kopen van een beetmelder is hoe zichtbaar het indicatielampje is in het donker. Zeker wanneer u met meerdere hengels vist, is het fijn als u bij een nachtelijke aanbeet direct ziet bij welke hengel het raak is. Verder is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om het volume, de toon en de gevoeligheid van de beetmelder aan te passen.

Beetmelder-sets
Veel karpervissers spreiden het liefst hun kansen en vissen daarom met meerdere hengels. In dat geval is het verstandig om voor elke hengel een beetmelder te kopen. Fauna Hengelsport heeft diverse beetmelder-sets, zodat u niet meerdere losse beetmelders hoeft te kopen. Bovendien bevatten deze zogeheten beetmelder 2+1 of 3+1 sets een draadloze ontvanger die u mee kunt nemen in uw tent.

Beetmelders voor karpervissen kopen
Bent u op zoek naar één of meerdere beetmelders? Fauna Hengelsport heeft een uitgebreid assortiment van zowel losse beetmelders als beetmelder-sets. Zo bereidt u zich optimaal voor op uw volgende vistrip. Bent u op zoek naar een beetmelder voor het karpervissen? Vul uw uitrusting dan direct aan met een karperhengel, swinger of karpertent!