Feederhengel
Bent u op zoek naar een feederhengel? Dan zit u bij Fauna Hengelsport goed. Wij hebben een ruim assortiment van feederhengels, waardoor u altijd een feederhengel vindt die bij u past. Op deze pagina leest u hoe een feederhengel werkt en waar u op moet letten bij de aankoop van deze hengelsoort.

Wat is een feederhengel
Voor het vissen op witvis gebruikten sportvissers lange tijd vooral een vaste hengel. Dit veranderde toen feederhengels meer bekendheid kregen. Deze soort hengels zijn speciaal ontworpen voor het vissen op witvis en werden hierdoor steeds populairder. Bij een feederhengel maakt u gebruik van een voerkorf en een onderlijn. De voerkorf zit aan de vislijn bevestigd en is bij de uitworp gevuld met voer. Onderaan de voerkorf zit een onderlijn bevestigd met daaraan de vishaak. Vissers kunnen aan de top van de hengel zien of ze beet hebben. De extra gevoelige top van de feederhengel trekt bij een aanbeet namelijk krom.

Aandachtspunten van een feederhengel
Wanneer u een feederhengel wilt aanschaffen, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar u op moet letten. Zo dient u onder andere rekening te houden met het maximale werpgewicht, de juiste hengeltop en de lengte van de feederhengel. Hieronder leest u meer over deze punten.

Maximale werpgewicht
Een belangrijke factor om mee te nemen bij de aanschaf van de feederhengel is het werpgewicht. Hoe zwaarder de voerkorf is die u gebruikt en hoe verder u uit de kant vist, des te groter is het gewicht dat op de hengel rust. Houd er daarbij rekening mee dat het maximale werpgewicht hoger moet zijn dan het gewicht van de voerkorf. Het voer dat in de voerkorf gaat, zorgt namelijk ook voor wat extra gewicht. De meeste feederhengels hebben een maximum werpgewicht tussen 20 en 200 gram.

Juiste hengeltop
Bij het feedervissen op witvis ziet u aan de hengeltop of u beet heeft. Veel feederhengels worden geleverd met meerdere hengeltoppen, zodat u de meest geschikte mate van gevoeligheid van de hengeltop heeft voor elke situatie. U kunt dan zelf de juiste hengeltop kiezen voor de visstek waar u gaat vissen. Idealiter kiest u de meest lichte hengeltop, maar als u bijvoorbeeld in water vist met een sterke stroming is het verstandig om een zwaardere top te gebruiken.

Lengte van de feederhengel
Uiteraard is het ook belangrijk om na te denken over de lengte van de feederhengel. Hoe lang de hengel moet zijn is vooral afhankelijk van hoe ver u bij de kant vandaan wil vissen. Wanneer u dichtbij de kant gaat vissen is een feederhengel van 3 meter vaak voldoende. Als u echter ver van de kant uw lijn wilt uitgooien, is het aan te raden een feederhengel van 3,60 of 3,90 meter te kopen.

Feederhengels tot 3 meter
Feederhengels hebben een lengte van minimaal 3 meter. Er zijn ook hengels die qua functionaliteit erg lijken op een feederhengel, maar die korter zijn dan 3 meter. Deze hengels worden ook wel winkle pickers genoemd. De vistechniek is bij een winkle picker hetzelfde als bij een feederhengel, alleen is de eerstgenoemde lichter, waardoor u er veel subtieler mee kunt vissen. Aanbeten zijn hierdoor nog beter zichtbaar. Winkle pickers zijn met name geschikt voor kleinere wateren zoals vijvertjes, kleine kanalen en wateren in woonwijken.

Feederhengel kopen
Heeft u een feederhengel nodig? Dan bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres. Wij hebben een uitgebreide collectie feederhengels met verschillende lengtes en werpgewichten. Bovendien kunt u hier eenvoudig aanvullende hulpmiddelen voor het vissen op witvis aanschaffen, zoals hengelsteunen, zitkisten of feederstoelen. Wilt u meer informatie over een specifieke feederhengel? Of heeft u een vraag over feederhengels in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag!