Karpertent
Veel sportvissers kiezen ervoor om ‘s nachts op karper te vissen, omdat de vis vaak actief is tijdens de schemering en de nacht. Een speciale karpertent hoort in dat geval tot de standaarduitrusting van de karpervisser. Een dergelijke vistent beschermt tegen regen en andere weersomstandigheden. Zo kunt u met een gerust hart uw slaapzak opzoeken, in de wetenschap dat u goed beschermd bent tegen de natuurlijke elementen en ongedierte. Met een beetmelder hoeft u bovendien niet bang te zijn dat u een aanbeet mist. Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten karpertenten en waar u op moet letten als u een karpertent wilt aanschaffen.

Soorten karpertenten
Er zijn twee soorten karpertenten te onderscheiden: de brolly en de bivvy. Hieronder leest u meer over deze twee vistenten.

Brolly
Een brolly is licht en compact, waardoor deze makkelijk is mee te nemen. Doordat deze vistent ook eenvoudig en snel is op te zetten, is de brolly ideaal voor de mobielere karpervisser. Vanwege het mechanisme waarmee de brolly wordt opgezet, staat de brolly ook wel bekend als een grote visparaplu. In tegenstelling tot een visparaplu beschikt een brolly echter over zijschermen en zit er geen steel in het midden. De open voorkant van de brolly zorgt ervoor dat u snel bij uw hengels kunt als een van de beetmelders afgaat. Sommige brolly’s hebben een overkapping  waarmee u de vistent volledig afsluit bij koud weer.

Bivvy
Een bivvy is een karpertent die wat groter en zwaarder is. Het opzetten neemt wat meer tijd  in beslag, maar als deze vistent eenmaal staat, heeft u een comfortabele slaapplek. De bivvy is volledig af te sluiten, waardoor u tegen alle weersomstandigheden beschermd bent. Een bijkomend voordeel is dat u zo ook een stukje privacy heeft als u zich tijdens het karpervissen even wilt terugtrekken. Bovendien biedt deze variant karpertent u meer ruimte om uw eigendommen op te bergen zonder dat dit ten koste gaat van uw slaapruimte.

Karpertent voor 2 personen
Wanneer u alleen gaat karpervissen is een karpertent voor 1 persoon vaak groot genoeg. Maar als u samen met iemand gaat vissen op karper, kunt u beter kiezen voor een karpertent voor 2 personen. Een tweepersoons vistent biedt voldoende slaapruimte voor u en uw metgezel. Afhankelijk van het type karpertent dat u kiest, is er daarnaast vaak nog plek om uw bagage op te bergen.

Aandachtspunten bij het kopen van een karpertent
Wanneer u een karpertent wilt kopen, is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Een belangrijk aspect is het materiaal van het doek van de vistent. Elke materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken welke eigenschappen u belangrijk vindt en welke materialen hier op aansluiten.
Uiteraard is bij het kiezen van een karpertent ook de manier van opzetten belangrijk. Hoe sneller u de tent heeft opgezet, des te eerder kunt u beginnen met karpervissen. Denk ook na of u het liefste een vistent gebruikt met een los grondzeil of een grondzeil dat aan de rest van de tent vast zit. Een vast grondzeil is makkelijker bij het opzetten, maar lastiger schoon te maken.
Een ander praktisch punt om op te letten, is of de karpertent beschikt over ventilatiegaten, raampjes en muggengaas. Verder is voor het vervoer van de tent ook het transportformaat en het totaalgewicht van de karpertent van belang. U moet de karpertent immers wel kunnen meenemen naar uw visstek.

Karpertent kopen
Wilt u een karpertent kopen? Fauna Hengelsport heeft een ruim assortiment van karpertenten, waarbij u kunt kiezen uit zowel brolly’s als bivvy’s. Bovendien vult u bij Fauna Hengelsport uw uitrusting voor het karpervissen eenvoudig aan met een karperhengel, karperset of werpmolen. Heeft u nog aanvullende vragen over een karpertent? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder!