Bellyboat
Een bellyboat is een ideaal hulpmiddel om over het water te bewegen. Veel sportvissers gebruiken de bellyboat dan ook wanneer ze gaan vissen op roofvis. Maar wat is een bellyboat precies en waar moet u op letten als u een bellyboat wilt kopen? De antwoorden op deze en andere vragen leest u hieronder.

Wat is een bellyboat?
Een bellyboat is een opblaasbare boot die in Nederland ook wel bekend staat als ‘bellyboot’. De boot bestaat uit een zitgedeelte dat zich vlak boven het water bevindt en meerdere luchtkamers om ervoor te zorgen dat de bellyboat blijft drijven. Wanneer u gaat vissen, neemt u plaats op het zitgedeelte van de bellyboat en bevinden uw benen zich in het water. De naam ‘bellyboat’ kan daarom misleidend zijn, aangezien u met meer dan alleen uw buik boven water zit. Meestal bevinden alleen uw benen zich tot vlak onder of vlak boven de knieën onder water. Een waadpak zorgt ervoor dat uw benen droog blijven, terwijl u zich met flippers door het water voortbeweegt. In die zin is een bellyboat dus een soort drijvende stoel waarmee u gemakkelijk op plekken kunt komen waar u vanaf de kant niet (goed) bij kan. Een bellyboat is zo ontworpen dat u beide handen vrij heeft om de roofvishengel of vliegvishengel vast te houden.

Bellyboat met motor
De traditionele manier om u voort te bewegen met een bellyboat is met behulp van uw flippers. Wilt u grotere afstanden afleggen met de bellyboat? Of wilt u liever niet te veel fysieke inspanning leveren tijdens het vissen? Dan kunt u ook kiezen om een Float Plus Bellyboat (of Float Plus Ready bellyboat) met motor aan te schaffen. Hiermee vergroot u niet alleen uw bereik wanneer u op zoek bent naar de beste visstek, maar het maakt het ook mogelijk om trollend te vissen met pluggen. Wanneer u kiest voor een Float Plus-bellyboat, monteert u de elektromotor eenvoudig onder de bellyboat.

Bellyboat-accessoires
Om u te helpen uw spullen netjes op te bergen tijdens het vissen, zijn er speciale accessoires. Zo heeft het merk Scotty verschillende handige Glue On Pads die heel eenvoudig aan de bellyboat zijn te monteren. Deze Glue On Pads functioneren als een soort kapstok waar u in een handomdraai de diverse bellyboat-accessoires van Scotty in vastklikt of vastschroeft. Denk daarbij aan een hengelsteun, een Bait Board of een steun voor een fishfinder.

Aandachtspunten bij aanschaf bellyboat
Wanneer u een bellyboat wilt kopen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om na te denken over het materiaal van de bellyboat. U heeft namelijk de keuze tussen een bellyboat van nylon of pvc. Nylon heeft het voordeel dat het een relatief lichte stof is, waardoor u zich in een nylon bellyboat gemakkelijker door het water voortbeweegt. Een bellyboat van pvc heeft als voordeel dat deze gemakkelijker schoon te maken is. Daarnaast kunt u qua zitvlak kiezen voor een opblaasbare stoel en een stoelvariant van hard foam. Uiteraard speelt ook de grootte van de bellyboat een rol. Hoe groter de boot is, hoe meer ruimte u heeft om bijvoorbeeld een dieptemeter op de bellyboat te monteren.

Veiligheid
Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens het vissen is de veiligheid. Zo is het altijd verstandig om een opblaasbaar reddingsvest aan te schaffen voor noodgevallen. Wilt u het water op met de bellyboat bij een lage watertemperatuur? Trek dan thermo-ondergoed, neopreen sokken en een neopreen waadpak aan om onderkoeling te voorkomen.

Bellyboat kopen
Wilt u graag een bellyboat kopen om u vrij over het water voort te bewegen? Dan bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres! We hebben een ruim aanbod aan  bellyboaten, bellyboat-accessoires en waadpakken. Heeft u nog aanvullende vragen over het vissen met een bellyboat? Of wilt u nog meer weten over een specifieke bellyboat? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag!