Vaste hengel
De vaste hengel is misschien wel de bekendste hengel. Veel sportvissers in Nederland gebruiken een vaste hengel − ook wel bekend als de vaste stok − bij het vissen op witvis. Fauna Hengelsport heeft een ruim aanbod van vaste hengels, waardoor u altijd een hengel vindt die bij u past. Lees hieronder meer over de vaste hengel en waar u op moet letten bij de aanschaf van deze soort hengel.

Wat is een vaste hengel?
Een vaste hengel verschilt in meerdere opzichten van andere hengelsoorten. Zo heeft een vaste hengel geen werpmolen, maar zit de vislijn direct op de hengel gemonteerd. Een vaste stok kunt u daardoor niet uitwerpen zoals u dat bijvoorbeeld wel kunt doen met een baitcasthengel. In plaats daarvan beweegt u de hengel langzaam met schuivende bewegingen over het water heen. De dobber, het lood en het haakje bevinden zich tijdens het vissen dan ook direct onder de top van de vaste hengel.

Vaste hengel met elastiek
Voor het vissen op grote vissen zoals karper, kunt u uw vaste hengel uitrusten met elastiek. Het elastiek zit aan de top van de hengel vast en verbindt deze met de vislijn. Deze speciale elastieken zorgen voor een dempende werking bij sterke, plotse krachten die aan de hengel trekken. Een vaste hengel met elastiek is hierdoor ideaal voor het binnenhalen van grotere vissen. Er zijn verschillende soorten elastiek, die elk hun eigen demping hebben. Welk elastiek u het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de vissoort, lijndikte, waterdiepte, kracht van de hengel, aasmontage en het haakformaat.

Soorten vaste hengels
Er zijn verschillende soorten vaste hengels beschikbaar. In grote lijnen zijn vaste hengels onder te verdelen in drie categorieën: telescopische hengels, insteekhengels en oversteekhengels. Hieronder leest u per variant meer over elke categorie vaste stok.

Telescopische hengel
Bij een telescopische hengel kunt u de hengel eenvoudig verlengen of inkorten door deze naar binnen of buiten te schuiven. Doordat de telescopische hengels heel eenvoudig zijn in het gebruik, worden deze vaak door de jeugd of beginnende vissers gebruikt als instapmodel.

Insteekhengel
Een insteekhengel bestaat uit meerdere delen die u in elkaar kunt schuiven. Het voordeel van deze hengel is dat de afzonderlijke segmenten zeer sterk zijn, waardoor de hengel goed bestand is tegen grote krachten. Hierdoor zal de insteekhengel niet snel scheuren of barsten vertonen.

Oversteekhengel
De oversteekhengel bestaat eveneens uit meerdere delen, met als belangrijk verschil dat u de losse onderdelen met elkaar verbindt door deze over elkaar heen te schuiven. Een oversteekhengel is hierdoor vaak wat dikker en strakker dan een insteekhengel.

Aandachtspunten vaste hengel
Wanneer u een vaste hengel wilt aanschaffen, is het verstandig om van tevoren over een aantal zaken na te denken voordat u een keuze maakt voor een hengel. Hieronder leest u de belangrijkste aspecten om mee te nemen bij de beslissing welke vaste hengel u wilt kopen.

Lengte van de vaste hengel
Vaste hengels zijn beschikbaar met een lengte van 3 tot en met 16 meter. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen hoe lang uw vaste hengel moet zijn. Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van waar u gaat vissen. Gaat u dicht bij de kant vissen? Dan voldoet een relatief korte hengel. Als uw dobber en haak verder van de kant moeten komen, dan dient uw hengel ook langer te zijn. Het is daarbij belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de lengte van de hengel ook direct de maximale afstand is die u van de kant af kunt vissen.

Vissoort
Een ander punt om in gedachten te houden is de soort vis waar u op wilt vissen met de vaste hengel. De keuze voor een telescopische, insteek- of oversteekhengel is mede afhankelijk van de vissoort die u wilt vangen.

Vaste hengel kopen
Fauna Hengelsport heeft een ruim assortiment van vaste hengels. Zo kunt u de juiste hengel uitzoeken die precies aan uw wensen voldoet. Heeft u een vraag over een specifieke vaste hengel? Of heeft u behoefte aan extra informatie over vaste hengels? Neem dan contact met ons op. De specialisten van Fauna Hengelsport staan voor u klaar!