Jigheads
Gaat u met softbaits op roofvis vissen? Dan zijn bijpassende loodkoppen, ook wel bekend als jigheads, onmisbaar. Op deze pagina vindt u het uitgebreide assortiment loodkoppen van Fauna Hengelsport. Daarnaast kunt u hier ook meer lezen over welke soorten loodkoppen er zijn en waar u op moet letten als u een loodkop zoekt voor uw shads.

Soorten Jigheads
Er zijn verschillende soorten loodkoppen voor het vissen met shads. Elke loodkop heeft daarbij zijn eigen toepassing en voor- en nadelen. Hieronder leest u meer over de diverse loodkoppen die er zijn.

Ronde jighead
De bekendste en meest gebruikte loodkop is de ronde loodkop. Deze jighead is een echte allrounder: hij kan in bijna alle omstandigheden worden ingezet. De ronde loodkop is het meest geschikt voor wateren die ondiep tot matig diep zijn, dus in nagenoeg alle Nederlandse wateren kan hij goed gebruikt worden.

Erie jighead
Een erie loodkop heeft een piramide-achtige vorm met een platte onderkant. Dit zorgt ervoor dat deze jighead schuin omhoog blijft staan als deze op de bodem terechtkomt. Dit maakt de erie loodkop uitermate geschikt wanneer u de shad langzaam over de bodem van het water wilt laten ‘springen’. Een voordeel van de erie righead is dat deze wat meer gestroomlijnd is dan de ronde loodkop, wat voordelig is wanneer u in stromend water vist.

Football jighead
De football loodkop dankt zijn naam aan de ovale vorm, die wat wegheeft van de bal die wordt gebruikt bij American Football. Door deze vorm leent deze jighead zich goed voor het vissen in wateren waar veel stenen zitten. De loodkop is namelijk dermate breed dat deze minder snel in kieren tussen stenen valt. Een nadeel van de vorm is wel dat de football jighead minder gestroomlijnd is. Hierdoor is de loodkop niet zo geschikt voor het vissen in dieper water of water met een sterke stroming.

Dart jighead
Wanneer u uw shad echt wat actie mee wilt geven, kunt u kiezen voor de dart loodkop. In combinatie met een pintail of V-tail shad, laat deze driehoekige jighead het kunstaas met wat tikjes van de hengeltop heen en weer schieten. Deze ‘dartende’ actie bereikt u het makkelijkst in stilstaand of langzaam stromend water. De dart loodkop is dankzij zijn aerodynamische ontwerp ook geschikt om te vissen in diepe wateren.

Ned Jighead
De Ned loodkop maakt het mogelijk om uw shads rechtop op de bodem te laten staan. Dit komt door de platte onderkant van de Ned jighead, die daardoor als een soort ‘voet’ werkt. Het voordeel van het rechtop laten staan van uw shad is dat deze zo altijd zichtbaar is voor de roofvis. Hierdoor kunt u het kunstaas op een natuurlijke manier aan de vis aanbieden, zonder er zelf actie aan toe te voegen.

Haakmaat van de loodkop kiezen
Het is belangrijk om de juiste haakmaat te kiezen als u een loodkop wilt kopen. Als de haak te klein is, zal deze niet ver genoeg uit de rug van de shad steken en als de haak te groot is, zal dit ten koste gaan van de actie van het kunstaas. Het is daarom belangrijk om eerst de lengte van de shad te bepalen en op basis daarvan de haakmaat van de loodkop uit te kiezen.

Gewicht van de loodkop kiezen
Naast de haakmaat is ook het gewicht van de loodkop een belangrijke factor om rekening mee te houden. Er zijn drie factoren die invloed hebben op het optimale gewicht voor de jighead: de werpafstand, de stroming van het water en natuurlijk het maximale werpgewicht van de hengel.

Loodkop/jighead kopen
Als u op zoek bent naar loodkoppen, dan bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres. In ons ruime assortiment vindt u altijd de loodkop die aansluit bij uw shads, hengel en visstek. Wilt u meer weten over een specifieke loodkop? Of heeft u een vraag over het gebruik van loodkoppen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!