Zitkist
Een zitkist is een populair hulpmiddel voor het vissen op witvis met een vaste hengel. Het multifunctionele karakter van het product maakt dat het bij veel witvisvissers tot de standaard visuitrusting hoort. Maar wat is een viskist precies? En waar moet u op letten als u een viskist wilt aanschaffen? Op deze pagina leest u de antwoorden op deze en andere vragen over dit veelzijdige hulpmiddel voor bij het vissen.

Wat is een viskist?
Een zitkist is in feite een viskoffer waar u ook op kunt zitten tijdens het vissen. De multifunctionele viskist is een handige oplossing voor vissers die hun spullen het liefst op één plek opbergen. De zitkist heeft meerdere opbergvakken, zodat u uw visspullen overzichtelijk en geordend kunt opbergen. Een zitkist beschikt vaak over meerdere ‘lades’ en is zo afgewerkt dat deze comfortabeler zit dan een reguliere viskoffer.

Zitkist met rugleuning
Er zijn veel verschillende zitkisten beschikbaar, waarvan de zitkist met rugleuning misschien wel de meest opvallende variant is. Het voordeel van een zitkist met rugleuning is dat u meer comfort heeft tijdens de langere vissessies. Zo voorkomt u rug-, nek- en schouderklachten door een verkeerde zithouding wanneer u op de zitkist plaatsneemt.

Aandachtspunten zitkist
Wanneer u overweegt om een zitkist te kopen, is er een aantal aspecten om op te letten bij het kiezen van de beste zitkist voor u. Hieronder leest u meer over de belangrijkste zaken om mee te nemen bij de aanschaf van een zitkist.

Afmetingen
Een grotere zitkist heeft meer ruimte om visspullen in op te bergen, maar is vaak ook zwaarder. Kleinere zitkisten zijn eenvoudiger met de hand te vervoeren, maar hebben minder opbergcapaciteit. Verder is het goed om na te denken over de hoogte van de zitkist.

Verstelbaarheid poten
Alle viskisten zijn voorzien van modderpoten. Deze poten voorkomen dat de zitkist wegzakt in zachte ondergronden, zoals vochtige waterkanten. Hierdoor zit u een stuk stabieler op uw zitkist. Het is daarbij de moeite waard om te controleren of de modderpoten van de zitkist in hoogte verstelbaar zijn, zodat u zelf de gewenste zithoogte kunt kiezen.

Lades
Het aantal lades in de zitkist is ook een factor om in gedachten te houden bij de keuze voor een zitkist. Wanneer u veel verschillende accessoires heeft, is het de moeite waard om een zitkist te kiezen met wat meer lades. Verder is het ook goed om na te denken in welke richting de lades openen. Wanneer deze naar de voorkant toe schuiven bij het openen, zitten uw benen in de weg wanneer u de lades opent terwijl u op de zitkist zit.

Draagriem
Sommige zitkisten beschikken over een draagriem zodat ze gemakkelijk zijn te vervoeren. Met name bij zwaardere zitkisten is een draagriem een handig hulpmiddel. De draagriem gaat eenvoudig over één van de schouders, waarna u de zitkist als een soort sporttas meeneemt. Een alternatief is om de zitkist om te bouwen tot een soort van trolley. De benodigdheden hiervoor dienen echter altijd los te worden aangeschaft.

Zitkist of visstoel?
Sportvissers die op andere vissoorten vissen en comfortabel willen zitten tijdens hun vissessies, kunnen ook kiezen voor een visstoel. Een zitkist wordt vaak gebruikt bij het (wedstrijd)vissen op witvis. De zitkist heeft als voordeel dat u uw visspullen hierin kunt meenemen, waardoor u niet een viskoffer en een losse stoel hoeft mee te nemen. Hierdoor is de zitkist de beste keuze voor het vissen op witvis. Vist u op andere vissoorten en vindt u het belangrijk om comfortabel te zitten tijdens het vissen? Dan is een visstoel de beste keus.

Zitkist kopen
Wilt u graag een zitkist kopen om uw spullen voor het vissen op te bergen en comfortabel te zitten tijdens het vissen? Dan bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres. Fauna Hengelsport heeft ruim assortiment van zitkisten met verschillende afmetingen. U kunt kiezen uit zitkisten met of zonder rugleuning van de merken Lion Sports, Maleve, Matrix en Preston Innovations. Heeft u nog aanvullende vragen over het gebruik van zitkisten? Of wilt u meer weten over een specifieke zitkist? Onze specialisten helpen u graag verder. Neem daarom nu vrijblijvend contact met ons op voor het beste advies.