Gevlochten lijn
Om te vissen heeft u naast een goede hengel, reel of werpmolen ook een geschikte vislijn nodig. U kunt daarbij kiezen uit drie soorten vislijn: de ‘gewone’ nylon vislijn, fluorocarbon lijn en gevlochten lijn. Gevlochten vislijn staat erom bekend dat het grote krachten aankan en geen rek heeft. Hierdoor is het onder andere populair bij het vissen op karper en roofvis. Maar wat is gevlochten lijn eigenlijk? En voor welke manieren van vissen is deze vislijn het meest geschikt? De antwoorden op deze vragen leest u op deze pagina.

Wat is gevlochten lijn?
Gevlochten lijn bestaat uit meerdere kunststofvezels die samen tot een vislijn zijn gevlochten of geweven. Vandaar ook de naam ‘gevlochten vislijn’. Dankzij het materiaal en de productiemethode is gevlochten lijn sterker dan andere soorten vislijn. De platte of ronde gevlochten vislijn heeft geen rek, waardoor het makkelijker is om een aanbeet te registreren. Dit is handig voor sportvissers die met kunstaas op roofvis vissen. Maar ook bij het strandvissen en het feedervissen is het belangrijk dat een vislijn geen rek heeft.

Gevlochten lijn voor karper
Karper is een zeer sterke vis. Het is daarom belangrijk om behalve een goede karperhengel ook een sterke vislijn te gebruiken. Gevlochten lijn is ideaal voor het vissen op grote afstand. Omdat gevlochten lijn geen rek heeft, is de beetregistratie heel direct. De karper heeft hierdoor minder kans om in obstakels te zwemmen. Karpervissers gebruiken bij het vissen met gevlochten lijn vaak een voorslag van nylon of fluorocarbon.

Gevlochten lijn voor witvis
Bij het feedervissen op witvis is een directe beetregistratie ook heel belangrijk. Daarom gebruiken veel feedervissers ook gevlochten lijn bij het vissen. Het gebrek aan rek in deze duurzame vislijn zorgt ervoor dat het snel duidelijk is wanneer u beet heeft. Zo mist u bij het feedervissen op witvis niet snel een aanbeet.

Gevlochten lijn voor roofvis
Bij het vissen op roofvis is gevlochten lijn ook een populaire keuze. Het gebrek aan rek zorgt er namelijk voor dat u de aanbeet snel doorheeft. Dat is belangrijk, omdat veel roofvissen over een hoge reactiesnelheid beschikken. Ze happen dus niet alleen snel toe, maar laten ook snel weer los als ze doorhebben dat het kunstaas geen echte prooi is. Met gevlochten lijn weet u direct wanneer er sprake is van een aanbeet, zodat u de roofvis snel kunt binnenhalen.

Gevlochten lijn voor zeevis
Wanneer u gaat zeevissen is gevlochten lijn ook een goede keuze. Met name de hoge trekkrachten zorgen ervoor dat de gevlochten lijn ideaal is voor zeevissen. Door de hoge trekkracht is het mogelijk om een relatief dunne draad te gebruiken. Dit zorgt voor een soepele lijn, die u eenvoudig ver kunt werpen. Dat is geen overbodige luxe bij het zeevissen vanaf de kant, omdat hierbij een wat langere afstand overbrugd moet worden om het aas in de buurt van de vissen te krijgen. Een dunnere lijn resulteert ook in een kleiner oppervlak van de vislijn, waardoor de stroming er minder grip op heeft.

Gevlochten lijn kopen
Wilt u gevlochten lijn kopen? Bij Fauna Hengelsport kunt u kiezen uit een uitgebreid assortiment van gevlochten vislijn. Dus of u nu zoekt naar een sterke draad voor het karpervissen, een vislijn voor roofvissen waarbij u de aanbeet direct voelt of visdraad voor het vissen op zee; u vindt het bij Fauna Hengelsport. Heeft u nog vragen over gevlochten vislijn of wilt u meer weten over een specifieke lijn? Neem dan zeker contact met ons op, wij helpen u graag verder!