Witvis-onderlijnen
Het gebruik van een onderlijn heeft verschillende voordelen. Op deze pagina ziet u het uitgebreide aanbod van onderlijnen van Fauna Hengelsport. Verder leest u meer over welk type onderlijnen er zijn en voor welke doeleinden u een onderlijn kunt inzetten.

Voordelen van onderlijnen
Een onderlijn is een stukje vislijn met een haak met een lengte van circa 10 tot 100 centimeter, die aan de hoofdlijn wordt vastgeknoopt. Vissen met een onderlijn biedt meerdere voordelen. Zo kunt u door het gebruik van onderlijnen voorkomen dat u bij een lijnbreuk direct uw dobber en lood kwijt bent. Bij een lijnbreuk zal namelijk meestal alleen de onderlijn afbreken. Dit komt doordat de onderlijn bij het vissen op witvis doorgaans dunner is dan de hoofdlijn. De dobber en het lood zijn aan de hoofdlijn bevestigd, waardoor u deze niet kwijtraakt.

Haken wisselen
Een onderlijn is ook handig wanneer u tijdens het vissen van haak wilt wisselen. U hoeft immers alleen de onderlijn te vervangen met een onderlijn met de haak die u wilt gebruiken. Als u alle onderlijnen even lang maakt, hoeft u zelfs niet opnieuw uit te loden voordat u uw hengel opnieuw uitgooit.

Soorten onderlijn voor witvis
Er zijn verschillende soorten onderlijnen beschikbaar voor het vissen op witvis. Hieronder leest u welke type onderlijnen er zijn en welke variant het meest geschikt is voor welke situatie.

Feeder-onderlijn
Een feeder-onderlijn is speciaal voor het traditionele feedervissen. Deze onderlijn is doorgaans 60 tot 120 cm lang. Omdat er bij het feedervissen op allerlei soorten witvis gevist kan worden zijn er veel verschillende feederonderlijnen. Voor het aanschaffen van een feeder-onderlijn is het daarom goed om eerst te bedenken welke vis u wilt vangen en met welk aas u dit wil gaan doen.

Method-onderlijn
Een method-onderlijn is een specifieke soort feeder-onderlijn, die zich richt op de methodvisserij, waarbij de onderlijn naast de haak ook een hair, speedstop, bayonet of baitband bevat. Bij deze visserij wordt er specifiek op grotere witvis gevist, zoals karper of grote brasem. Daarom is een method-onderlijn doorgaans voorzien van een sterke haak en dikker onderlijnmateriaal.

Onderlijnen voor vaste hengel
Net als bij de feedervisserij kan er met de vaste hengel ook op allerlei verschillende soorten witvis gevist worden, daarom zijn er voor de vaste hengel veel verschillende onderlijnen verkrijgbaar. Zo zijn er veel combinaties mogelijk wat betreft lijndikte, lengte en haaksoort. De dikte van lijn de lijn is altijd goed afgestemd op de haakmaat.

Onderlijn kopen
Bent u op zoek naar onderlijnen voor het vissen op witvis? Fauna Hengelsport heeft een ruim en gevarieerd aanbod van onderlijnen beschikbaar, waardoor u altijd de onderlijnen vindt die aansluiten bij uw wensen. Heeft u vragen over een specifieke variant onderlijn of wilt u meer weten over het gebruik van onderlijnen? Neem dan contact met ons op, onze experts helpen u graag verder!