Karperlood
Als u statisch op karper vist is karperlood een essentieel onderdeel van uw visuitrusting. Karperlood heeft meerdere functies en er zijn veel verschillende soorten beschikbaar. Hierboven ziet u ons uitgebreide assortiment van karperlood. Verder kunt u meer lezen over de verschillende soorten karperlood en de aandachtspunten bij het kopen van karperlood.

Werking karperlood
Karperlood is een cruciaal hulpmiddel bij het vissen op karper, het wordt gebruikt om het aas nauwkeurig te positioneren en de juiste balans in uw montage te behouden. Het lood wordt aan het uiteinde van de hoofdlijn bevestigd.

Soorten karperlood
Karperlood is in te delen in drie categorieën: wartellood, inline-lood en top lood. Een wartellood wordt met behulp van een wartel aan de montage vastgemaakt. Dit heeft als voordeel dat u gemakkelijker kunt wisselen tussen verschillende gewichten. Ook verkleint dit lood de kans op een losser, omdat het loodgewicht minder druk uitoefent op de haak wanneer de gehaakte vis met zijn kop schudt. Daarnaast is het vissen met een wartelloodmontage het meest visveilig, omdat de karper het lood zo het snelst kwijt is na een onverhoopte lijnbreuk.
Het belangrijkste nadeel van de wartellood is dat de inhaking van de voorzichtige karpers minder direct zal zijn.
Inline lood beschikt over een gat in het midden van het lood, waar de vislijn of leader doorheen loopt. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de karper vanaf de aanbeet direct te maken krijgt met de volledige weerstand van het karperlood. Hierdoor is er een grotere kans op een succesvolle en snelle inhaking.
Toplood is een speciaal soort karperlood dat helpt om de vislijn op de bodem te laten liggen. Na de uitworp bevestigt u het toplood aan de vislijn, waarna het gewicht langs de lijn het water inglijdt. Eenmaal in het water, brengt het toploodje de lijn naar de bodem. Hierdoor voorkomt u dat karpers tegen de lijn aanzwemmen, waardoor ze schrikken en ervandoor gaan.

Aandachtspunten karperlood
Wanneer u karperlood wilt kopen, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden bij het maken van uw keuze. De belangrijkste aspecten vindt u hieronder.

Gewicht
Het gewicht van het karperlood is misschien wel het belangrijkste om op te letten bij de aankoop. Bij het karpervissen is een gewicht tussen de 50 en 200 gram gebruikelijk. Denk bij het kiezen van het gewicht aan hoe ver u wilt kunnen werpen. Het gewicht van het lood beïnvloedt ook de kans op een succesvolle inhaking. Doorgaans geldt hoe zwaarder het lood, hoe beter de inhaking.

Vorm
De vorm van het karperlood heeft met name invloed op hoe stabiel uw montage in het water ligt. Bij een sterke stroming is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een vierkant of ‘plat’ lood, omdat rond karperlood met de stroom meerolt.

Kleur
Het is verstandig om karperlood te gebruiken met tinten die in lijn zijn met de kleur van de bodem waar deze terechtkomt. Denk daarbij aan varianten van groen en bruin. Lood zonder camouflage-kleuren valt meer op en is daardoor minder geschikt voor het vissen op karper.

Karperlood kopen
Wilt u karperlood kopen? Fauna Hengelsport beschikt over een uitgebreid assortiment karperlood. Hierdoor vindt u altijd de meest geschikte variant voor u. Heeft u nog vragen over een bepaald model karperlood? Of wilt u meer weten over het gebruik? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag verder!